Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 28. Новембар 2022.

Попинчани Попинчанима

Повратак

Попинчани Попинчанима
Попинчани Попинчанима

На књижевно-песничкој вечери, организованој 26. новембра у попиначком црквеном дому, песници Јованка Лепхерц, Кристина Арсенијевић и Ђорђе Јовановић представили су се попиначкој публици својим ауторским радовима, који су још једном показали колику неисцрпну инспирацију за њих представља њихово родно место, без обзира да ли и данас живе у њему или их је живот одвео у неком другом правцу.

Организатор овог поетског окупљања била је Месна заједница Попинци, под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, а вечери је присуствовао и председник општине Пећинци Синиша Ђокић.

Иницијатор догађаја био је Петар Јовановић, аутор две својеврсне хронике Попинаца – „Попиначка школа 1769 – 2021“ и „Попиначки фудбалски век 1920 – 2020“. Како нам је рекао, на овај подухват га је нагнала потреба да остави сведочанство о интелектуалном и спортском богатству Попинаца.

„Мало које место величине Попинаца може да се похвали стогодишњим фудбалским клубом. Што се тиче школства, према подацима које сам прикупио Србија има 5,6 одсто академских грађана, а Попинци скоро 15 одсто. Желео сам да то остане забележено. Идеја вечерашњег догађаја је да се ми Попинчани и наши гости окупимо и да се ближе упознамо са сјајним песницима из нашег насеља, јер имамо чиме да се похвалимо“ – изјавио је Јовановић.

Стихове Јованке Лепхерц интерпретирали су глумица Теодора Кушић и магистар логопедије Нада Петровић. Са стваралаштвом Кристине Арсенијевић, данас професорке књижевности, посетиоце је упознала професорка историје Татјана Чубрило, а стихове су говорили сама ауторка и њен отац Павле Арсенијевић. Ђорђе Јовановић је сам публици представио своје песме.

Цео догађај се могао сумирати у само две речи – Попинчани Попинчанима, јер су сви учесници рођењем или пореклом из Попинаца за које су и даље дубоко емотивно везани.

Исти је случај и са Јованком Лепхерц, рођеном Попинчанком која данас живи и ради у Старој Пазови, а за одрастање у кући бабе и деде у Попинцима вежу је само најлепше успомене. Иако, како сама каже, претежно пише љубавну поезију, један део њеног опуса је неминовно морао бити посвећен Попинцима, који су у време њеног одрастања имали богат друштвени живот.

„Организоване су гитаријаде, дружења, спортски догађаји и игранке, а омладина је са свих страна долазила у Попинце. Моје другарице из Београда су свађале око тога која ће када током распуста да дође у Попинце, па се догађало да нас по три спава у једном кревету. Драго ми је што видим да се ово село поново буди и срећна сам због попиначке деце и резултата које постижу“ – каже Јованка Лепхерц.

Модератор вечери је био Петар Козарев, а изговорене стихове је гитарском пратњом употпунио Слободан Божић Шнаја. За послужење на дружењу које је уследило након официјелног дела програма побринуло се Удружење жена „Попинчанке“.

Календар

Кликните на означено поље за детаље