Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Среда, 30. Новембар 2022.

Превенција дигиталног насиља

Повратак

Превенција дигиталног насиља
Превенција дигиталног насиља

Основна школа „Слободан Бајић Паја“ Пећинци организовала је 24. новембра трибину „Превенција дигиталног насиља“ за ученике шестог и седмог разреда. Трибина поводом Светског дана превенције злостављања деце одржана је у Културном центру Пећинци, а присуствовало је преко 200 ученика који наставу похађају у Пећинцима и у издвојеном одељењу у Доњем Товарнику, заједно са одељенским старешинама и наставницима.

На почетку трибине, помоћница директора ОШ „Слободан Бајић Паја“ Слађана Бујила истакла је важност и актуелност ове теме, а педагошкиња Марија Малешевић и наставница историје Дарија Швоња водиле су ученике кроз тему користећи презентацију коју је припремила бивша ученица пећиначке школе Тамара Китић, данас мастер менаџерка безбедности.

Ученици су упознати са појмом дигиталног насиља, како може да се препозна и спречи, од кога да очекују помоћ и који су поступци интервенисања у случају дигиталног насиља. С пажњом су пратили презентацију, видео снимке и примере дигиталног насиља који су свима познати из медија, а трибину је употпунило излагање педагошкиње Центра за социјални рад Николине Лужајић, која је указала на утицај који имамо једни на друге и у реалном и у виртуелном свету, и како се непромишљеним коментарима, подсмехом и ругањем може негативно утицати на нечије психичко стање и довести до нежељених последица.

Архијерејски намесник пећиначки, протонамесник Бојан Мијановићуказао је да треба да живимо у складу са хришћанским вредностима и подсетио ученике да су у њиховом окружењу породица, учитељи, црква и пријатељи који имају времена да их саслушају и да им помогну.

Календар

Кликните на означено поље за детаље