Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 18. Новембар 2022.

Презентоване нове, али и старе кредитне линије РФВ

Повратак

Презентоване нове, али и старе кредитне линије РФВ
Презентоване нове, али и старе кредитне линије РФВ

У холу Културног центра Пећинци протекле недеље одржана је презентација кредитних линија Развојног фонда Војводине (РФВ) намењене регистрованим пољопривредним газдинствима, правним лицима и предузетницима за набавку нове и половне пољопривредне механизације, куповину пољопривредног земљишта, представљени су ИПАРД програми, као и програми за пројекте из области туризма (субвенционисана камата) и финансирање климатски одрживих инвестиција.

Презентација је организована у сарадњи са Општином Пећинци, општинским Удружењем пољопривредних произвођача и Агенцијом за развој општине Пећинци, а по речима Немање Алексића из пећиначког Удружења, РФВ од ове године у понуди има и дугорочни кредит за финансирање климатски одрживих инвестиција који за циљ има да обезбеди финансијска средства за пројекте смањења емисије угљен диоксида, као и смањење глобалног загревања.

Немања додаје да ће се кредити одобравати за финансирање пројеката за унапређење енергетске ефикасности производних и пословних објеката, набавке пољопривредне и друге механизације на хибридни или електрични погон, пољопривредне прикључне механизације за интегралну биљну производњу, опреме за грејање и хлађење, набавке хибридних или електричних возила, повећање коришћења обновљивих извора енергије, изградње система за управљање отпадом, као и других намена из области смањења глобалног загревања и заштите животне средине.

“Као и до сада, наши пољопривредни произвођачи највише су били заинтересовани за куповину нове пољопривредне механизације, али и за нову кредитну линију за унапређење енергетске ефикасности, за куповину хибридних или електричних возила и за наводњавање. С обзиром на глобално загревање и све већу сушу током целе године, наводњавање преко соларних панела ће пољопривредницима обезбедити практично нула трошкова у производњи када је наводњавање у питању. Такође, заинтересовани су били и за подстицаје у сточарству, као што су загревање и догревање објеката преко соларних панела” – рекао нам је Алексић.

На територији пећиначке општине тренутно постоје четири засада винове лозе, а како кађе Немања, ове четири винарије спремне су и да прошире своје капацитете. Поред засада винове лозе, велико је интересовање да се у овом нашем доњем делу Срему све више прошири и воћарство, па је и у том смеру нова кредитна линија РФВ за финансирање климатски одрживих инвестиција била веома интересантна нашим пољопривредницима.

Добра сарадња Фонда и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, резултовала је и повољним кредитом за подстицање развоја агро-туризма, а Алексић додаје и да Удружење пољопривредних произвођача општине Пећинци током целе године своје чланове обавештава путем СМС сервиса о свим кредитним линијама које су им на располагању.

Календар

Кликните на означено поље за детаље