Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Среда, 22. Јун 2022.

Фолклорна традиција Срема представљена у Пећинцима

Повратак

Фолклорна традиција Срема представљена у Пећинцима
Фолклорна традиција Срема представљена у Пећинцима

Зонска смотра фолклорних традиција Срема одржана је протекле суботе 43. пут у Пећинцима, у организацији пећиначког Културног центра и Савеза уметничког стваралаштва Војводине, а под покровитељством Општине Пећинци.

У такмичарком делу програма наступиле су најбоље изворне групе из Срема које негују фолклорну традицију: млађа и старија Певачка група Културно-просветног друштва „Ђура Киш“ из Шида, Културно-просветно друштво „Иван Котљаревски“ из Бикић Дола и Културно-уметничко друштво „Соко“ из Инђије, док је део смотре из техничких разлога одржан у Старој Пазови где су се представиле изворне групе из Старе и Нове Пазове и Војке.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња истакао је да је централна установе културе у пећиначкој општини после годину дана паузе поново домаћин ове смотре.

„Чињеница да се ова смотра одржава више од четири деценије нам говори да се традиција нашег, али и других народа који живе на овим просторима, чува од заборава захваљујући пре свега члановима који не одустају да млађим генерацијама приближе обичаје и извроно стваралаштво кроз игру и песму“ – истакао је Деврња.

Након такмичарског дела програма у сали Културног центра одржан је округли сто са свим учесницима и селекторком смотре, кореографкињом Слободанком Рац, која ће одлучити о даљем пласману изворних група.

„Иако је ове године мањи број пријављених изворних група у Војводини, квалитет није изостао и преда мном је тежак, али исто тако леп задатак, да направим селекцију и упутим најбоље изворне групе на војвођански ниво такмичења. Ова смотра је показала да се у Срему још увек негује фолклорна традиција, не само српског већ и других народа који живе на овим просторима“ – истакла је Рац и додала да ће крајем јуна бити познато које изворне групе из Срема су се пласирале на Фестивал фолклорних традиција Војводине чија реализација је планирана за крај септембра у Врбасу.

У ревијалном делу програму наступиле су Мила Колић и Сара Пожаревчић из Никинаца које су извеле изворне песме, док је у холу представљен део ручних радова Удружења жена „Сремица“ из Пећинаца које већ више од две деценије негују традицију на овај начин. Домаћин је све учеснике у програму наградио захвалницима за учешће.

Календар

Кликните на означено поље за детаље