Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Четвртак, 24. Новембар 2022.

Свитац заблистао пред домаћом публиком

Повратак

Свитац заблистао пред домаћом публиком
Свитац заблистао пред домаћом публиком

У оквиру Сајма културе младих на селу, који пету годину заредом организује Културни центар Пећинци под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Пећинци, синоћ је одржан концерт Певачке групе “Свитац” из Деча.

Концерту, који је одржан у храму Вазнесења Господњег у Дечу, присуствовали су председник Општине Пећинци Синиша Ђокић и његов заменик Зоран Војкић, а како је нагласио директор пећиначког Културног центра Јован Деврња више од 40 година ова установа све своје активности усмерила је управо на децу и младе из наше општине, кроз неговање локалне традиције и локалне културне баштине.

“Управо се путем многобројних манифестација, секција и пројеката попут Сајма културе младих на селу трудимо да континуирано обогатимо уметнички, галеријски и образовни живот у нашој општини. Наш циљ је промовисање младих талената из пећиначке општине из најразличитијих области, њихово представљање јавности, али и мотивисање најмлађих да се прикључе нашим бројним секцијама, уметничким и аматерским активностима. Такође, желимо да културно-уметнички живот изместимо из централне установе, како би био доступан свим нашим грађанима, као што је овај концерт у Дечу” – истакао је Деврња, и додао је управо кроз Сајам културе младих публика у нашој општини по први пут упознала неке врло талентоване младе људе, за које пре тога није имала прилику да чује.

Однедавно са чланицама Свица ради Владимир Радоњић, вокални педагог, професионални певач и играч у Ансамблу народних игара и песама “Коло”, по чијим речима је овај концерт тек почетак, јер све чланице Свица, како је рекао, поседују велику дозу одговорности, поготово када наступају пред својом публиком.

“Овај концерт је практично први концерт од како оне наступају, а да се ради певање у више гласова. Надам се да ће им овај концерт дати крила, јер сматрам да су сјајне, одлично певају све до једне. Нама сада предстоји даљи рад, много озбиљнији рад” – рекао је Радоњић.

Певачка група “Свитац” из Деча основана је крајем 2014. године. По речима Ружице Мркаљ, чланице Извршног одбора Удружења “Свитац” у оквиру којег функционише и певачка група која тренутно броји 20 чланова, основани су са циљем неговања духовне и етно музике, али и сремачких песама.

“Сви заједно смо се трудили свих ових година да одржимо певачку групу, али од самог оснивања имамо максималну подршку Општине Пећинци, што се може видети и на самим девојкама и њиховим предивним хаљинама” – казала је Мркаљ.

“Дечу с љубављу” како је назван концерт, током сат времена објединио је духовну, сремачку и етно музику, што је публика умела да награди. Наступила су оба састава – старији и млађи, а пратили су их вокални солиста Владимир Радоњић и перкусиониста Бобан Јанковић. На крају концерта месни парох Недељко Ковач поделио је публици збирку песама “Дечу с љубављу”.

Календар

Кликните на означено поље за детаље