Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja” Pećinci

Adresa: Školska 8a, 22410 Pećinci
Tel: 022/436166
E-mail: osnovnaskola-pecinci@open.telekom.rs

Osnovna škola u Pećincima otvorena je 1863. godine u tada staroj opštinskoj zgradi kao četvororazredna škola. U sadašnjoj zgradi škola radi od 01.10.1969. godine. U matičnu školu u Pećincima dolaze deca svih uzrasta iz Pećinaca i deca viših razreda iz Brestača, Subotišta, Sibača, Popinaca i Prhova. Godine 1978, osmogodišnja škola u Donjem Tovarniku se pripaja školi u Pećincima. U Donjem Tovarniku se i dalje organizuje nastava za učenike viših razreda iz tog mesta i Ogara. Po ostalim selima (područnim odeljenjima), organizuje se nastava za niže razrede.

Danas škola broji oko 860 đaka i oko 90 zaposlenih lica. Od toga je oko 60 nastavnika i profesora. Nastava je stručno zastupljena u svim oblastima vaspitno-obrazovnog rada. Razuđenost škole i svakodnevno putovanje velikog broja dece i zaposlenih je okolnost koja otežava organizovanje nastave, posebno vannastavnih aktivnosti. Međutim, to nikad nije negativno uticalo na ambicije učenika i dodatno angažovanje nastavnika oko postizanja vanredno dobrih rezultata.

Deca svake godine uspešno polažu prijemne ispite za srednju školu. Odlični đaci ove škole, nastavljaju svoj marljivi rad u srednjoj školi, tako da su i tamo odlični u uspehu i vladanju i prava pokretačka snaga svog kolektiva.