Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 10. Jul 2019.

Zbrinute povređene rode

Povratak

Zbrinute povređene rode
Zbrinute povređene rode

Usled jakog nevremena koje je u nedelju uveče zadesilo i pećinačku opštinu, od udara vetra pao je dimnjak na porodičnoj kući u Pećincima, na kojem se nalazilo veliko gnezdo roda. Porodica roda, jedan par i četiri mladunca, nisu imali velike šanse da prežive, ali zahvaljujući brzom reagovanju članova porodice Plavšić i Inspekcije za zaštitu životne sredine opštine Pećinci veći deo porodice je preživeo i zbrinut.

Kako nam je rekla Dragana Savić inspektor za zaštitu životne sredine, odmah je obavešten Zavod za zaštitu prirode.

„S obzirom da je u pitanju zbrinjavanje roda, odnosno da je ugroženo stanište i vrsta, mi smo obavestili Zavod za zaštitu prirode i Pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine. Oni su odmah reagovali i u ponedeljak je veterinar iz Zavoda stigao u Pećince da zbrine rode. S obzirom da je mužjak bio nepovređen i na slobodi, a veterinar je ustanovio da je ženka sposobna da leti, ona je puštena i njih dvoje su ponovo zajedno. Međutim, dva mladunca koja su povređena nisu mogla da se puste. Njih su odveli u zoološki vrt na Palić, gde će biti lečeni i zbrinuti“ – rekla je Savić, i dodala da su dve uginule jedinke propisno zbrinute uz poštovanje zoohigijenskih mera.

Rode su ptice poznate, ne samo kod nas, po svom saživotu sa čovekom. Gnezde se na odžacima i krovovima kuća, a za rode su vezane i brojne legende, kao što je verovanje da rode donose sreću i blagostanje. Bela roda postala je simbol mnogih mesta širom Vojvodine, ali i Srema. Porodica Plavšić se izuzetno vezala za par roda, koji je na krovu njihove kuće prošle godine počeo da pravi gnezdo.

„One su došle prošle godine i počele da prave gnezdo, da bi zatim otišle. Međutim, na našu veliku radost, proletos su se vratile, završile pravljenje gnezda i dobile četiri mladunca. Nažalost, dva mladunca su sada uginula, ali dva su preživela. Povređena je bila i ženka, koju smo zbrinuli kod komšinice Jovanke u garaži, dok ne dođe neko ko je nadležan. Izuzetno teško nam je palo to što je srušeno njihovo, sa mukom napravljeno, veliko gnezdo. Nadam se da će par koji je ostao ponovo napraviti na našem dimnjaku gnezdo i osnovati novu porodicu“ – kazala nam je Jasna Plavšić.

Bela roda je ugrožena vrsta u celom svetu i čak ima svoj dan, 24. avgust, koji se obeležava kao Dan roda, kako bi se upozorilo na opadanje broja ovih ptica i nestanak njihovih prirodnih staništa. S obzirom da opstanak roda dosta zavisi i od našeg načina života na selu, kako bismo sačuvali ove prelepe ptice možda je potrebno samo povesti računa o svojoj okolini, ali i reagovati pravovremeno i ispravno u slučaju vremenskih nepogoda kao porodica Plavšić.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje