Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 23. Septembar 2020.

Terapija i podrška uz druženje sa životinjama

Povratak

Terapija i podrška uz druženje sa životinjama
Terapija i podrška uz druženje sa životinjama

Korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta i ove godine boraviće u prirodi tokom programa terapijskog jahanja u Konjičkom klubu „Bojčin“ u Progaru zahvaljujući dobroj saradnji pećinačkog Centra za socijalni rad i Udruženja “Socio-ekologično” iz Deča.

Prvom času terapijskog jahanja u petak 18. septembra prisustvovala je i direktorka pećinačkog Centra Biljana Jovičić, a po njenim rečima nakon tri sezone časova terapijskog jahanja i druženja sa životinjama kod dece su primetno poboljšane kognitivne i socijalne veštine.

“Prednost ovogodišnjeg ciklusa svakako je specijalizovano kombi vozilo koje smo nedavno dobili zahvaljujući dobroj saradnji sa pećinačkom lokalnom samoupravom i sa kojim sada možemo sve korisnike Dnevnog boravka da prevezemo u Bojčinsku šumu na terapijsko jahanje, što do sada nije bio slučaj. Naravno, Opština Pećinci je i do sada obezbeđivala besplatan prevoz za sve korisnike, ali specijalizovani kombi je velika prednost jer imamo troje dece sa najtežim oblicima cerebralne paralize koja su sada prvi put na terapijskom jahanju i koja će biti u prilici da se druže sa životinjama, kao i ostali korisnici” – izjavila je Jovičić.

Terapijsko jahanje je specifičan vid terapije uz pomoć životinja koji je namenjen deci i odraslima sa različitim telesnim, emocionalnim, kognitivnim i socijalnim problemima, a u našoj opštini se realizuje u okviru projekta „Terapijsko jahanje kao podrška osobama sa invaliditetom u stvaranju mogućnosti za efektivno učešće i uključenost u sve oblasti društvenog života“, čiji je nosilac Udruženje „Socio-ekologično“ iz Deča, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Drago mi je da smo i ove godine uspeli da uključimo decu i mlade iz Dnevnog boravka u Subotištu, a jedna od novina je da će svi korisnici nakon završetka časova u oktobru učestvovati na svojevrsnoj promociji rada Konjičkog kluba “Bojčin” i fijakerijadi, kada će im biti uručene medalje i pehari za uspešno završen program” – rekla je Ružica Mrkalj predsednica Udruženja “Socio-ekologično” iz Deča.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje