Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 23. Jul 2021.

Pećinci ponovo na kulturnoj mapi Vojvodine (Video)

Povratak

Pećinci ponovo na kulturnoj mapi Vojvodine (Video)
Pećinci ponovo na kulturnoj mapi Vojvodine (Video)

Ovogodišnji 57. Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, u organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva Vojvodine, održan je onlajn zbog epidemiološke situacije, a komedija “Ženska posla” rađena u produkciji Kulturnog centra Pećinci osvojila je bronzano odličje.

U konkurenciji 15 predstava u pokrajini, selektor festivala Mihajlo Nestorović odabrao je 9 najboljih vojvođanskih ostvarenja i dodelio po tri odličja u svakog kategoriji: zlatno, srebrno i bronzano. Bronzano odličje pećinački amateri dele sa amaterima iz Bačke Topole i Mačvanske Mitrovice, a direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja istakao je zadovoljstvo što je i u vreme kada se suočavamo sa pandemijom izazvanom korona virusom Savez umetničkog stvaralaštva Vojvodine iznašao način da se ovaj značajan festival za sve koji se bave scenskom umetnošću iz ljubavi ipak održi.

„Pećinci su ponovo na kulturnoj mapi Vojvodine i to je znak da ulažemo u prave vrednosti i talente u našoj sredini. Interesovanje za scenskim stvaralaštvom u našoj opštini ne manjka kako od onih najmlađih koji rade u okviru Dramske sekcije, tako i njihovih starijih kolega koji se amaterizmom bave iz hobija. Spremno smo dočekali onlajn održavanje pomenutog festivala, s obzirom da smo tokom pandemije pokrenuli zvaničan YouTube kanal putem kojeg emitujemo naše programe, pa i ovu predstavu“ – rekao je Devrnja.

Komediju „Ženska posla“, u kojoj igraju Merima Radivojević, Jelena Nedeljković i Katarina Dobrić dramatizovao je i režirao po tekstovima Duška Radovića student pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodan Stanković iz Pećinaca.

„Znanje koje stičem na jednoj od najboljih državnih akademija u regionu prenosim i na svoje meštane koji pokazuju ljubav prema pozorištu i sceni i nesebično ih upućujem u svet scenskog stvaralaštva. Ovu jednočasovnu komediju postavili smo prošle godine u okviru „Pećinačkog kulturnog leta“, a zanimljivo je to da tri glumice tumače čak 27 likova“ – rekao je Stanković.

Selektor ovogodišnjeg festivala Mihajlo Nestorović, povodom održanog festival, rekao je da amaterizam u Vojvodini nije zamro i u obrazloženju izveštaja kada je u pitanju ostvarenje pećinačkih amatera naveo: „Reditelj je vešto uradio adaptaciju čuvenih razgovora Duška Radovića i „gurnuo“ u vatru tri talentovane i za igru raspoložene glumice. Potrudio se i da ostale elemente predstave, poput kostima i scenografije, realizuje na najbolji način” – navodi se između ostalog u zvaničnom izveštaju festivala.

Na Festivalu su srebrnim odličjim nagrađeni Sivčani, Crvenčani i Novosađani, dok su tri najbolje predstave iz Kruščića, Kule i Bečeja.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje