Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 27. Jul 2021.

Obeležena seoska slava u Brestaču

Povratak

Obeležena seoska slava u Brestaču
Obeležena seoska slava u Brestaču

Povodom seoske slave u Brestaču, predstavnici Opštine Pećinci i Mesne zajednice Brestač položili su juče venac na spomen-ploču žrtvama Prvog svetskog rata, postavljenu u znak sećanja na 17 meštana Brestača koje je austrougarska kaznena ekspedicija spalila u porti pravoslavnog hrama.

Venac su položili pomoćnik predsednika opštine Pećinci Dejan Živanović i predsednik Saveta MZ Brestač Branislav Kovačević, a kako je tim povodom izjavio Kovačević, meštani Brestača pamte žrtve svih ratova jer, kako je rekao, samo pamteći žrtve možemo na pravi način da cenimo slobodu u kojoj danas živimo.

Dejan Živanović je naglasio da žrtve kojima odajemo počast nisu bili ni vojnici, ni borci, već meštani čiji je jedini greh bio to što su Srbi.

„A to što su spaljeni zajedno sa sveštenikom u porti pravoslavnog hrama je vrhunac obesti okupatorskih vojnika. Zbog toga je neophodno da čuvamo sećanje na ove nemile događaje kako nam se nikad ne bi ponovili“ – rekao je Živanović.

Molitveni pomen služili su mesni paroh protojerej Tomislav Kojić i jerej Jovan Stegnjajić, novopostavljeni mesni paroh u Karlovčiću.

U okviru programa obeležavanja slave, Kulturni centar Pećinci je u petak za najmlađe Brestačane priredio izvođenje pozorišne predstave „Devojčica sa crvenim kačketom“ koja se igra u okviru Dečjeg kulturnog leta.

U nedelju je na terenima za male sportove održan turnir u malom fudbalu, na kojem je nastupilo 6 ekipa, a najuspešniji je bio domaći tim „Pokemoni“.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje