Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 17. Novembar 2020.

Nema opravdanja za bacanje otpada na javne površine

Povratak

Nema opravdanja za bacanje otpada na javne površine
Nema opravdanja za bacanje otpada na javne površine

Javno komunalno preduzeće “Sava” ovih dana sprovodi akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji naše opštine. Tokom protekle nedelje radnici ovog preduzeća očistili su divlju deponiju u Šimanovcima kod prečistača vode, a po rečima direktora Željka Milićevića u pitanju je velika površina, gde i pored mnogobrojnih apela meštani i privrednici iz ovog naselja uporno odlažu otpad.

“Svake godine se suočavamo sa problemom divljih deponija, koje, moram da naglasim, nastaju zbog neodgovornih pojedinaca. Radnici našeg preduzeća ne mogu da postignu da očiste sve deponije u svih 15 naselja, već se pojavila nova. Isto tako je i u Šimanovcima, gde neodgovorni meštani i privrednici odlažu otpad na mesto koje nije predviđeno za tako nešto, čime, ne samo da nama stvaraju dodatne troškove nego nanoše veliku štetu i samoj prirodi” – istakao je Milićević.

On je, takođe, podsetio da je kazena politika, koja je pooštrena, poslednja opcija, ali da je očigledno neophodna kako bi se postigli pozitivni efekti u komunalnoj oblasti što je u interesu svih građana.

“Mogobrojni apeli, preventivne mere i napori pećinačke lokalne samouprave i našeg preduzeća očigledno nisu dovoljni, jer divlje deponije i dalje predstavljaju ozbiljan problem, te mora da se pribegne poslednjoj ali svakako neophodnoj opciji kažnjavanja za učinjeni prekršaj. Nema opravdanja za bacanje otpada na javne površine. Oni koji to čine krše zakon i nanose trajnu štetu ljudima u svom okruženju” – rekao je Milićević.

Pre dve godine, izmenjena je Odluka o održavanju čistoće na teritoriji opštine Pećinci tako da novčane kazne za pravna lica i preduzetnike kreću se od 20.000,00 dinara do 150.000,00 dinara, a za fizička lica od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

JKP „Sava“ pruža uslugu odnošenja kabastog otpada u svim naseljima po veoma pristupačnoj ceni. U okviru te cene, bez dodatne naknade, odnosi i kabasti otpad koji ne može da se odlaže u kante za smeće i kontejnere, na poziv građana putem telefona 022 2436 510 ili putem mejla info@jkpsava.rs.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje