Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Nedelja, 8. Septembar 2019.

Dani zmajeva 14. septembra

Povratak

Dani zmajeva 14. septembra
Dani zmajeva 14. septembra

Manifestacija „Kupinik – Dani Zmajeva“, koja je prošle godine prvi put organizovana u Kupinovu sa ciljem oživljavanja sećanja na srpsku vitešku tradiciju, ove godine biće održana u subotu, 14. septembra, od 11.00 časova, na prostoru Etno kompleksa u Kupinovu, pod bedemima srednjovekovne tvrđave Kupinik.

Organizator, Udruženje „Zeleni pogled“, za ovogodišnje Dane zmajeva najavljuje bogat program. Viteško društvo „Beli orlovi“ iz Beograda će demonstracijom viteških borbi dočarati posetiocima veštinu i hrabrost srednjovekovnih vitezova. Biće organizovan turnir u streličarstvu, a posetioci će imati priliku da se i sami oprobaju u ovoj veštini u školi streličarstva. U okviru manifestacije biće predstavljena i revija srednjovekovne trpeze, a u kulturno-umetničkom delu programa nastupiće etno grupa „Oganj“ iz Sremske Mitrovice.

Manifestacija je posvećena srpskom despotu Vuku Grgureviću Brankoviću, legendarnom Zmaju Ognjenom Vuku - ratniku, vladaru i možda poslednjem pravom srednjovekovnom vitezu srpske tradicije. Zmaj Ognjeni Vuk bio je pripadnik viteškog reda zmaja, a stolovao je u Kupiniku od 1464. do 1485. godine.

Generalni pokrovitelj Dana zmajeva je Opština Pećinci, a podršku u organizaciji manifestacije pružaju pećinačka Turistička organizacija, Agencija za razvoj opštine Pećinci i pećinački Kulturni centar.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje