Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 16. Avgust 2019.

Besplatno i bez zakazivanja do prve mamografije

Povratak

Besplatno i bez zakazivanja do prve mamografije
Besplatno i bez zakazivanja do prve mamografije

Prvi pokretni mamograf u Vojvodini, koji je deo projekta „Prva mamografija“, odnedavno je stacioniran u opštini Pećinci u Šimanovcima, u parku kod osnovne škole, a priliku da urade svoju prvu mamografiju imaju žene starosti do 50 godina. Ekipu Kliničkog centra Vojvodine posetili su juče mr Željko Trbović predsednik opštine Pećinci, njegov zamenik Zoran Vojkić i dr Snežana Bojanić pomoćnik Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, prema čijim rečima je cilj projekta da se ženama skrene pažnja na važnost i značaj prve mamografije.

„Nacionalni program obavezuje žene na mamografiju od pedesete godine, te smo mi krenuli sa prvom baznom mamografijom koju treba da uradi svaka žena do pedesete godine života. S obzirom na veliki odziv žena, mislimo da polako ostvarujemo taj cilj. Naravno, mi želimo da ovu akciju naredne godine proširimo na veći broj opština, jer na ovaj način otvaramo mogućnost da ova vrsta zdravstvene usluge bude dostupna svim ženama. I upravo je ovaj projekat prve mamografije deo jedne kompleksne politike koju vodi Pokrajinska vlada, a odnosi se na rodnu ravnopravnost i položaj žena. Što se tiče Šimanovaca, zadovoljni smo odzivom, a već su nam prve dve nedelje popunjene. Ima čak žena koje se javljaju iz drugih sela, i mi prosto ne želimo da im smanjimo tu mogućnost da se pregledaju, jer kada su se već odlučile da dođu na mamografiju onda je lepo da to i urade i da saznaju da je njihovo zdravlje dobro i da sledeći put dođu bez straha“ – rekla je Bojanić i dodala da dobar odziv žena za prvu mamografiju i njihova želja da se pregledaju, takođe sugerišu da ovaj pilot projekat Pokrajinske vlade ostvaruje svoj cilj i da se na ovom projektu neće stati.

Pećinački Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ i Opština Pećinci pružili su kompletnu logističku i finansijsku podršku projektu tokom boravka u Šimanovcima, a kako nam je rekao predsednik Opštine mr Željko Trbović, pećinačka lokalna samouprava dosta radi na unapređenju zdravstvenih usluga za građane.

„Zahvalan sam Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo na prilici da naša opština bude druga opština u Vojvodini gde se sprovodi projekat prve mamografije, jer je to od izuzetnog značaja za zdravlje naših sugrađanki. Naravno, veoma je važno da žene budu pravovremeno informisane i upoznate sa značajem ovakvog pregleda, a ovo je prilika da one i urade svoju prvu mamografiju, besplatno i bez zakazivanja. Jer, zdravlje je na prvom mestu. Vođena tim ciljem, pećinačka lokalna samouprava dosta ulaže u zdravstvo i za nepune dve godine renovirali smo mesne ambulante u 9 naselja: u Ašanji, Deču, Karlovčiću, Obrežu, Ogaru, Popincima, Subotištu, Kupinovu i Donjem Tovarniku, a 2017. godine urađena je rekonstrukcija pećinačkog Doma zdravlja kada je na zgradi zamenjena kompletna krovna konstrukcija, ugrađena je nova PVC stolarija i urađena izolacija, tako da je objekat sada i energetski efikasan“ – izjavio je predsednik Opštine Pećinci mr Željko Trbović.

Prvi pokretni mamograf u Vojvodini, za čiju kupovinu, adaptaciju i opremanje je Pokrajinska vlada izdvojila oko 16 miliona dinara, omogućiće ženama iz ruralnih sredina, u opštinama gde ne postoji mamograf, da urade svoju prvu mamografiju. U opštini Pećinci pokretni mamograf postavljen je u Šimanovcima do kraja avgusta, a ciljna grupa su žene od 45 do 49 godine života.

Ceo pilot projekat pod sloganom Bori se kao žena koji finansira Pokrajinska vlada, realizuje Klinički centar Vojvodine, a njegovu uspešnost prati Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju Sremska Kamenica.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje