Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Subota, 30. Novembar 2019.

"Zavisnici" zatvorili drugi Sajam kulture mladih

Povratak

"Zavisnici" zatvorili drugi Sajam kulture mladih
"Zavisnici" zatvorili drugi Sajam kulture mladih

Premijernom projekcijom filma “Zavisnici” u Kulturnom centru Pećinci, sinoć je svečano zatvoren drugi Sajam kulture mladih na selu. Tokom sedam sajamskih večeri od početka novembra, publika je uživala u dečjoj, duhovnoj, klasičnoj i rok muzici, kao i pesničkim, pozorišnim i filmskim programima, dok su prateći programi organizovani u saradnji sa Dnevnim boravkom za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu.

"Sajam kulture mladih na selu" već drugu godinu organizuje pećinački Kulturni centar pod pokroviteljstvom opštine Pećinci i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a po rečima direktora KC Jovana Devrnje, manifestacija je pokrenuta prošle godine – simbolično, u godini kada je ova ustanova obeležavala četiri decenije postojanja i rada.

“Trudili smo se da obogatimo sadržaj ovogodišnjeg Sajma, koji je naišao na dobar odziv publike, čime smo postavili novi zadatak za sledeću godinu. Naš cilj je da privučemo što veći broj dece i mladih koji će svoje vreme, na kreativan način, provoditi u administrativnom centru kulture u našoj opštini” – istakao je Devrnja.

Film Zavisnici” rađen je u produkciji pećinačkog Udruženja mladih aktivista čiju realizaciju su podržali opština Pećinci i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a rađen je po tekstu Milene Marković u režiji Slobodana Stankovića.

“Mislim da smo ovim filmom poslali snažnu poruku, a to je da mladi ljudi bez podrške, pre svega porodice, koji uđu u svet narkomanije, nemaju izlaz. Ovaj film na neki način opominje roditelje i sve nas koji u blizini imamo nekoga ko je ogrezao u taj mračni svet. Zato ne smemo žmuriti pred ovim društvenim problemom, pogotovo u manjim sredinama, kakva je naša. Likovi u filmu sami sebe uništavaju na tom teškom putu, jer im fali podrška i ljubav” – rekao je Slobodan Stanković.

U filmu se pojavljuju četiri glumca Katarina Dobrić iz Šimanovaca, Aleksa Vlainić iz Prhova, Vuk Vučeljić iz Pećinaca i Đorđe Ninković iz Popinaca, koji na realan način prikazuju život narkomana, njihovo okruženje, njihova razmišljanja i na kraju njihov završetak.

Iako debitant, osamnaestogodišnji Aleksa Vlainic iz Prhova, prikazao je zavidan glumački talenat.

“Za mene je sve ovo nešto sasvim novo, ali sam na kraju jako zadovoljan kako je sve ispalo. Narkomanija je zastupljena svuda u svetu, pa i kod nas. Gotovo da svakodnevno možemo sresti ljude koji imaju dodira sa narkomanijom. Drago mi je da sam bio deo ovog projekta, jer mislim da je jako važno da se prenese prava poruka i skrene pažnja na taj problem među mladima” – rekao je Aleksa.

Dvadesetjednogodišnja studentkinja Katarina Dobrić iz Šimanovaca glumom se bavi skoro četiri godine, a snimala je razne edukativne projekte na temu vršnjačkog nasilja, trgovine ljudima i sada narkomanije.

“Nadam se da smo moje kolege i ja ovim filmom uspeli da prenesemo samu poruku filma, a to je da na svaki način treba izbeći drogu i ne zapasti u taj svet narkomanije jer je odatle teško izaći, kao što smo videli na kraju filma” – izjavila je Katarina.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje