Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Nedelja, 10. Februar 2019.

Filmski spektakl u KC Pećinci

Povratak

Filmski spektakl u KC Pećinci
Filmski spektakl u KC Pećinci

Ljubitelji filmske umetnosti biće u prilici da u utorak 12. februara u Kulturnom centru pogleda filmsko-istorijski spektakl Lazara Ristovskog „Kralj Petar Prvi“, čija projekcija je nedavno otkazana zbog loših vremenskih prilika. Film je snimljen prema motivima romana Čarape Kralja Petra Milovana Vitezovića, koji se potpisuje i kao scenarista.

Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela.

U filmu pored Lazara Ristovskog glume Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski i mnogi drugi. Projekcija u pećinačkom bioskopu zakazana je za 19.00 časova, a cena ulaznice iznosi 250 dinara.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje