Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Subota, 10. Mart 2018.

Uručene prve penzionerske kartice u opštini Pećinci

Povratak

Uručene prve penzionerske kartice u opštini Pećinci
Uručene prve penzionerske kartice u opštini Pećinci

Predstavnici Filijale Sremska Mitrovica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) juče su u Pećincima svečano uručili prve penzionerske kartice penzionerima sa teritorije pećinake opštine. Uručenju su prisustvovali i predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički i zamenik predsednika opštine Zoran Vojkić.

Kartice je uručio Zoran Berežni, direktor sremskomitrovačke filijale PIO fonda, koji je tom prilikom naglasio da su u izradi penzionerske kartice korišćena iskustva nekih zapadnih zemalja poput Italije i Nemačke u kojima su ove kartice pokazale jako dobre rezultate, kao i da će sve troškove izrade i izdavanja kartice snositi PIO fond.

„Prva i osnovna namena penzionerske kartice je identifikacija penzionera. Za dokazivanje svog statusa penzioneri su u nekom ranijem periodu morali da koriste ček od penzije ili rešenje o penzionisanju, a ubuduće će moći svoj status da dokažu samo penzionerskom karticom. Bitno je da se naglasi da će kartica važiti samo uz ličnu kartu, tako da neće moći biti zloupotrebe. Ranije su penzioneri dokazivali status preko raznih dokumenata koji su sadržavali i podatke koji ne bi trebalo da budu dostupni trećim licima poput jednistvenog matičnog broja, visine penzije, adrese stanovanja... Penzionerska kartica će sadržati samo serijski broj i ime i prezime penzionera, dok će svi ostali podaci biti zaštićeni. Preko ove kartice penzioneri mogu da ostvare i razne druge pogodnosti i tu treba da se uključe lokalne samouprave i društveno odgovorna preduzeća, koja imaju interes i želju da omoguće ovoj kategoriji stanovništva da lakše, bolje i kvalitetnije živi“ – rekao je Berežni i dodao da će u narednih nekoliko meseci, u zavisnosti od dinamike štampanja, svi penzioneri dobiti penzionersku karticu.

Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić podsetio je da opština Pećinci već šest godina finansira besplatan javni prevoz na teritoriji opštine za sva lica starija od 60 godina uključujući i penzionere, a da se razmatraju i neke druge mere koje bi penzionerima olakšale život.

„Danas smo sa direktorom filijale PIO fonda Sremska Mitrovica razgovarali o mogućnosti otvaranja kancelarije Fonda u Pećincima, kako bismo našim građanima omogućili da brže i uz manje troškova ostvaruju svoja prava iz domena penzijskog i invalidskog osiguranja. Mislim da postoji dobra volja sa obe strane i mi ćemo pokrenuti ovu inicijativu, a lokalna samouprava je spremna da obezbedi i prostorije za rad ispostave PIO fonda“ – izjavio je Vojkić.

Zadovoljni su bili i penzioneri, a kako nam je rekao jedan od njih Borislav Popović iz Pećinaca, „penzionerska kartica će značajno smanjiti papirologiju, čije je prikupljanje penzionerima uvek predstavljalo problem.“

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje