Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Nedelja, 7. Januar 2018.

TRBOVIĆ: Božić je vreme mira, zajedništva i tolerancije

Povratak

TRBOVIĆ: Božić je vreme mira, zajedništva i tolerancije
TRBOVIĆ: Božić je vreme mira, zajedništva i tolerancije

Sinoć su u pravoslavnim hramovima širom opštine Pećinci održana večernja bogosluženja i paljenja badnjaka, a opštinsko rukovodstvo na čelu sa načelnikom Opštinske uprave opštine Pećinci Željkom Trbovićem prisustvovalo je večernjoj službi u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Deču.

Kako je rekao načelnik Trbović, večernje bogosluženje prilika je da se Badnje veče provede zajedno sa građanima pećinačke opštine, jer su božićni praznici vreme mira, zajedništva i tolerancije.

“Svake godine opštinsko rukovodstvo zajedno sa građanima prisustvuje službi na Badnje veče u jednom od hramova u našoj opštini i ta tradicija se nastavlja. Posebno mi je drago da ove godine palimo badnjak zajedno sa građanima Deča, čiji hram tek treba da dobije svoj puni sjaj. Svim pravoslavnim vernicima i našim sugrađanima želim da mir ovog praznika uđe u svako srce i svaki dom, i da ga provedu okruženi ljubavlju svojih najmilijih. Mir Božji, Hristos se rodi” – poručio je Trbović.

Hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Deču sagrađen je u prvoj polovini devetnaestog veka, 1831. godine, dok je ikonostas radio čuveni slikar Konstantin Pantelić a duborez Georgije Dević. Sadašnji izgled crkve nije isti, jer je zvonik Hrama miniran u Drugom svetskom ratu a prvobitni zvonik je bio veći sa kupolom i satovima na njemu.

„Zadnjih godina je počelo da se ulaže u ovaj hram – zamenjeni su krov, stolarija, urađen je granitni pod i nabavljeni su plinski grejači, upravo zahvaljujući pećinačkoj lokalnoj samoupravi. U planu je dalja rekonstrukcija ovog hrama, posebno zvonika, koji više od pola veka čeka da ponovo ugleda svetlost dana i obasja naše vernike, jer čuvajući i negujući naše hramove, čuvamo i negujemo našu tradiciju i nas same“ – rekao je dečki paroh jerej Nedeljko Kovač.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje