Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 12. Septembar 2017.

Peta godišnjica Boša u Šimanovcima

Povratak

Peta godišnjica Boša u Šimanovcima
Peta godišnjica Boša u Šimanovcima

Kompanija Boš je, na osnovu podataka iz Ministarstva finansija Republike Srbije, na osmom mestu na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji. Fabrika za proizvodnju sistema brisača za automobile u Šimanovcima, pet godina od otvaranja kontinuirano beleži dvocifren rast proizvodnje i zaposlenih, saopšteno je juče na godišnjoj konferenciji za medije održanoj u fabrici Boš u Šimanovcima, najvećoj fabrici ove kompanije za proizvodnju sistema brisača u Evropi.

“U godinama koje dolaze očekuje se dalji razvoj u Srbiji. U skladu s tim smo značajno uvećali ulaganja u proizvodne kapacitete, u aktivnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i u povećanje broja zaposlenih. Širenje programa dualnog obrazovanja biće jedan od prioriteta naredne godine” – naglasila je generalna direktorka kompanije Boš u Srbiji Jovanka Jovanović.

Konferenciji su prisustvovale i predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički i Spomenka Rakić, direktorka pećinačke srednje tahničke škole, u koju je program dualnog obrazovanja uveden upravo zahvaljujući saradnji sa kompanijom Boš i sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ). Boš je zaposlio već drugu generaciju od deset diplomaca obrazovnog profila industrijski mehaničar, a ove godine je u pećinačkoj tehničkoj školi prvi put uveden i profil električar.

„Za nas kao lokalnu samoupravu kompanija Boš je višestruko značajna. S jedne strane, ova kompanija u šimanovačkoj fabrici upošljava preko hiljadu radnika, a zahvaljujući projektu dualnog obrazovanja već dve generacije industrijskih mehaničara su dobile posao odmah po završetku školovanja. S druge strane, to što je kompanija svetskog renomea poput Boša odlučila da posluje u našoj opštini izuzetna je preporuka svim potencijalnim investitorima“ – izjavila je prva žena pećinačke opštine.

Boš je do sada na tržište Srbije uložio preko 52 miliona evra, od čega je samo u 2016. godini kompanija uložila 10 miliona evra, a broj zaposlenih je utrostručen za tri godine.

Kompanija Bosch Srbija je u 2016. godini ostvarila prihod od 20,7 milijardi dinara (168,2 miliona evra), uključujući interne isporuke povezanim preduzećima. U istoj godini prodaja trećim licima u Srbiji iznosila je 4,7 milijardi dinara (38,4 miliona evra).

Ove godine kompanija Boš je dobila dve važne nagrade od strane kupaca - PSA nagradu za Najbolju fabriku u 2017. godini i Volvo nagradu kao izabrani preferirani dobavljač. Osim nagrade kupaca, Bosch je dobio i nagradu opštine Pećinci za uspešnu saradnju u implementaciji projekta dualnog obrazovanja i veliki broj novootvorenih radnih mesta.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje