Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 11. Avgust 2017.

Nesavesni pojedinci ugrožavaju funkcionisanje sistema

Povratak

Nesavesni pojedinci ugrožavaju funkcionisanje sistema
Nesavesni pojedinci ugrožavaju funkcionisanje sistema

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Pećinaca, u čijoj je nadležnosti održavanje kanalizacionih i vodovodnih mreža na teritoriji pećinačke opštine, poslednjih dana imalo je dosta problema oko saniranja pojedinih zagušenih kanalizacionih otvora u Šimanovcima i Pećincima. Zagušenja su izazvali nesavesni građani ubacujući u kanalizaciju čvrsti otpad, poput kesa, tkanina, pucvalta i vate, koji je zabranjeno bacati u kanalizaciju.

Tehnički direktor JKP „VIK“ Miomir Stefanović tim povodom je uputio apel fizičkim i pravnim licima - korisnicima kanalizacione mreže da u kanalizaciju ne bacaju čvrsti otpad, jer time sa jedne strane povećavaju troškove održavanja kanalizacione mreže, a sa druge, zbog izlivanja kanalizacionog otpada na mestima gde nastane zagušenje, narušavaju životnu sredinu u samim naseljima.

„Konkretno u Šimanovcima i Pećincima pre neki dan je došlo do zagušenja i izlivanja kanalizacije. Tom prilikom ustanovili smo da je do zagušenja kanalizacione mreže došlo zbog toga što su kanalizacione pumpe povukle tkaninu, kese, pucvalt i vatu. Kada dođe do zagušenja, pumpe se automatski isključuju, dolazi do podizanja nivoa kanalizacionog otpada i hitno moramo da intervenišemo – da vadimo pumpu, čistimo je, da je ponovo resetujemo i uključujemo da bi oborila nivo kanalizacionog otpada u mreži, jer u takvim situacijama u nižim delovima naselja dolazi do izlivanja kanalizacionog otpada. Sa druge srane, ukoliko se pumpe ne isključe na vreme, dolazi do pregorevanja, a popravka pumpi je značajan trošak za JKP „VIK“ – upozorava Stefanović.

Korisnici kanalizacionih mreža bi odgovornim ponašanjem znatno olakšali posao radnicima JKP „VIK“, a sa druge strane sebi obezbedili kvalitenije i urednije funkcionisanje kanalizacione mreže.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje