Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 3. Maj 2017.

Predstavljene tri knjige o Brestaču

Povratak

Predstavljene tri knjige o Brestaču
Predstavljene tri knjige o Brestaču

U brestačkom Domu kulture 29. aprila su predstavljene tri knjige autora Predraga Puzića, u izdanju Narodne biblioteke Pećinci, posvećene 500 godina dugoj istoriji Brestača. Knjiga „Nebeskih visina zlatni krst“ posvećena je hramu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u periodu od 1566. do 2016. godine, knjiga „Ponos i svetlost“ obrađuje 250 godina dugu istoriju brestačke škole, dok knjiga „Na bari selo“ prati razvoj Brestača od nastanka do današnjih dana.

Autor Predrag Puzić kaže da se sa Brestačem upoznao sasvim slučajno pre petnaestak godina radeći na knjizi o piscu Svetislavu Stefanoviću čiji preci počivaju u porti brestačke crkve.

„Tada se rodila ideja da napišem knjigu o brestačkoj crkvi i onima koji počivaju u njenoj porti. Tokom istraživanja za ovu knjigu iznenadila me je količina arhivske građe koju sam pronašao o jednom malom mestu kakvo je Brestač. Ono što me je impresioniralo je priča o jednom običnom malom čoveku koji je uprkos najrazličitijim istorijskim, ekonomskim i prirodnim neprilikama uspeo da ostane i opstane na ovim prostorima. Tako se nizao dokument za dokumentom, priča je rasla, a tekst je na kraju oblikovan u ove tri knjige“ – rekao nam je Puzić.

Iako turizmolog po zanimanju, Predrag Puzić je do sada napisao šest knjiga, od kojih i jednu zbirku dečje poezije, a u pripremi je „Azbučnik srpskih učitelja u Sremu od 1718. do 1918. godine“ za koji je inspiraciju dobio, kako nam je sam rekao, prikupljajući građu za knjigu o brestačkoj školi.

Promociju su prigodnim programom ulepšali brestački osnovci, a u ime Brestačana Milorad Stojaković je autoru uručio povelju kojom je Predrag Puzić proglašen počasnim građaninom Brestača.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje