Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 17. Септембар 2021.

Повољни кредити за пољопривреднике, али и предузетнике

Повратак

Повољни кредити за пољопривреднике, али и предузетнике
Повољни кредити за пољопривреднике, али и предузетнике

Развојни фонд Војводине, у сарадњи са Општинском управом општине Пећинци и Удружењем пољопривредних произвођача општине Пећинци представио је, у четвртак 16. септембра, у Културном центру, кредитне линије Фонда намењене регистрованим пољопривредним газдинствима, правним лицима и предузетницима.

Како нам је рекао Немања Алексић из пећиначког Удружења пољопривредних произвођача дугогодишња сарадња са Развојним фондом од првог дана је одлична, а сваке године се организује више оваквих презентација.

„С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, ове године смо имали само две презентације кредитних линија Развојног фонда Војводине, а обично заједно организујемо три до четири презентације годишње, а некад и пет. РФВ има широку палету повољних кредитних линија, у зависности за шта се пољопривредници одлуче, и увек су спремни да им изађу у сусрет, а ми смо спона између њих и Развојног фонда. Трудимо да им будемо увек на располагању, да свака нова информација моментално буде упућена наших пољопривредним произвођачима“ – рекао је Алексић, и додао је је пећиначко Удружење најбројније удружење на територији општине и да готово нема регистрованог пољопривредног газдинства које није члан удружења.

Он додаје да удружење редовно путем СМС порука обавештава све своје чланове о свакој новини која се тиче пољопривредне производње, о свим актуелним конкурсима, као и да су им увек на располагању за све видове помоћи, јер је делатност удружења, како каже, управо информативно-услужна.

Развојни фонд Војводине има две врсте кредита – за регистрована пољопривредна газдинства и за правна лица и предузетнике. По речима Дејана Славујевића из РФВ за регистрована пољопривредна газдинста у понуди је 8 кредитних линија, 1 краткорочни и 7 дугорочних, а за правна лица 7 кредитних линија, 1 краткорочни и 6 дугорочних.

„Кредити су наменски, али смо ту баш у сарадњи са локалним самоуправама и са пољопривредницима и људима на терену током свих ових година гледали да модификујемо неке кредите. Тако смо поједноставили начин и процедуру добијања кредита, при чему је потребно само једном доћи у Нови Сад, ради потписивања уговора. Такође смо видели да је за пољопривреднике јако битан рок отплате, па смо тако одлучили да они сами бирају ануитете – да ли на месечном, тромесечном или шестомесечном нивоу. Каматна стопа је од 1 до 3 одсто, што зависи од врсте гаранције. Дугорочни кредити су сви на 7 година, грејс период је 2 године у просеку, где се плаћа само интеркаларна камата. Ми смо отворени током целе године, нисмо временски ограничени и заинтересовани никада не могу да закасне са пријавом за кредит“ – казао је Славујевић.

Најзначајнија два кредита, како каже, за која постоји највише интересовања су - дугорочни кредит за куповину земљишта и дугорочни кредит за пољопривредну производњу. Краткорочни кредит се углавном користи за репроматеријал што је исто веома занимљиво пољопривредним произвођачима.

Добра сарадња Фонда и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, резултовала је и повољним кредитом за подстицање развоја туризма.

„Развој домаћег етно туризма је посебно дошао до изражаја последње године, када је због пандемије, већина туриста окренута управо ка домаћем туризму. Имамо две кредитне линије за сектор туризма, где има доста повољности за регистрована пољопривредна газдинства, али и за правна лица. Код једне кредитне линије Покрајински секретаријат субвенционише редовну камату и трошак обраде захтева, док код друге даје бесповратна средства у висини од 8% или 12% уколико је носилац пољопривредног газдинства женска особа“ – додаје Славујевић.

Презентације кредитних линија Развојног фонда у општини Пећинци су, по његовим речима, увек успешне, захваљујући одличној сарадњи са пећиначком локалном самоуправом.

„Нама је веома важно да дођемо у директан контакт са произођачима. Ја ни не сумњам да је већина њих до сада упозната са нашим кредитним линијама, али овакве презентације увек нуде могућност да се реше неке недоумице, ако их имају. У свакој општини нама је најбитнија локална самоуправа, тачније људи који су ту, а са општином Пећинци имамо дивну сарадњу и то са професионалним и одговорним људима, и управо то нама много олакшава. А комбинација - ми, локална самоуправа, пољопривредник је добитна комбинација“ – изјавио је Славујевић.

Носилац регистрованог газдинства Весна Павковић из Пећинаца обрађује 50 јутара земље и каже да је углавном задовољна приносима с обзиром на овогодишњу сушу, као и да се нада да кукуруз неће толико подбацити. Она додаје да се увек труди да пажљиво обради сваку ратарску културу, али да јој је потребна и адекватна пољопривредна механизација, те се стога нада да ће уз помоћ кредита Развојног фонда Војводине већ следеће године ући у своја поља са новом механизацијом.

Календар

Кликните на означено поље за детаље