Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 2. Август 2021.

Пећинчани одали почаст палим борцима и жртвама фашизма

Повратак

Пећинчани одали почаст палим борцима и жртвама фашизма
Пећинчани одали почаст палим борцима и жртвама фашизма

На спомен обележје у центру Пећинаца, поводом сеоске славе, у петак 30. јула положен је венац и одата почаст палим борцима и жртвама фашизма из Другог светског рата. Венац су положили заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић и представници Месне заједнице на челу са председником Савета МЗ Пећинци Златком Јовичићем, а церемонији полагања венца присуствовао је одборник у Скупштини општине Пећинци Александар Јовичић.

Након церемоније полагања, заменик Војкић је окупљенима поручио да је овај чин повод не само да се сећамо свих жртава фашизма, него и да на тај начин оживимо сећање на њихову борбу и страдање за слободу.

„Једном годишње се окупимо на овом месту да одамо почаст свим борцима и жртвама фашизма, и то је најмање што можемо да учинимо. Али зато, свакодневно треба преносити на млађе нараштаје сва сазнања о њиховој херојској борби, јер да није било њиховог страдања, ми данас не бисмо стајали на овом месту, и са поносом, слободно и уздигнуте главе причали о херојству наших предака“ – рекао је Војкић.

Молитвени помен борцима и жртвама Другог светског рата служио је пећиначки Архијерејски намесник јереј Бојан Мијановић, а о страдањима пећиначких хероја у ослободилачким ратовима говорио је мештанин Лазар Чикић, који је истакао да не смемо дозволити да погинули и страдали буду заборављени, јер, како је рекао, ако је смрт јача од живота није јача од наше љубави и сећања.

Осим спомен обележја у центру, које је једно од симбола Пећинаца и где се налази спомен плоча војнику Борису Николићу настрадалом током НАТО агресије, чланови Савета одали су почаст и положили венце и на остала четири спомен обележја у Пећинцима, која неумољиво чувају од заборава херојска дела палих бораца и свих жртава фашизма - на Сувачи, где је 1944. године стрељано и спаљено 15 мештана; на спомен обележје на месном гробљу посвећено палим борцима; на спомен обележје ван насеља према Добринцима, где су настрадали млади Пећинчани на самом крају Другог светског рата али и на спомен плочу на крају улице Браће Видаковића која је посвећена настрадалим Попинчанима.

Поводом славе Пећинаца организован је богат спортски програм. У суботу, 31. јула, на главном терену Спортског центра „Сувача“, играли су најстарији фудбалери (ветерани) Доњег Срема и Омладинцаиз Нових Бановаца, а бољи су били гости који су победили резултатом 0:3 (0:1). У недељу, 1. августа, шахисти су одиграли турнир по убрзаном темпу (10 минута по играчу). Учествовало је 12 шахиста, а најуспешнији је био Лазар Бабић из Сремских Михаљеваца са 9,5 поена (11 партија). Ипак, недељу је у спортском смислу обележила пријатељска утакмица Доњег Срема 2015, новог зонаша и Будућности из Добановаца, члана Прве савезне лиге. Коначан резултат: 1:0, полувреме 1:0.

На пећиначком шеталишту, Удружење жена „Сремица“ у недељу је организовало манифестацију Колачи наших бака, коју је отворила председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички. Учествовало је 18 удружења из Србије и Републике Српске, а поред лепог дружења, свим удружењима су уручене и захвалнице за учешће.

Календар

Кликните на означено поље за детаље