Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

Основна школа „Слободан Бајић Паја” Пећинци

Адреса: Школска 8а, 22410 Пећинци
Тел: 022/436166
E-mail: osnovnaskola-pecinci@open.telekom.rs

Основна школа у Пећинцима отворена је 1863. године у тада старој општинској згради као четвороразредна школа. У садашњој згради школа ради од 01.10.1969. године. У матичну школу у Пећинцима долазе деца свих узраста из Пећинаца и деца виших разреда из Брестача, Суботишта, Сибача, Попинаца и Прхова. Године 1978, осмогодишња школа у Доњем Товарнику се припаја школи у Пећинцима. У Доњем Товарнику се и даље организује настава за ученике виших разреда из тог места и Огара. По осталим селима (подручним одељењима), организује се настава за ниже разреде.

Данас школа броји око 860 ђака и око 90 запослених лица. Од тога је око 60 наставника и професора. Настава је стручно заступљена у свим областима васпитно-образовног рада. Разуђеност школе и свакодневно путовање великог броја деце и запослених је околност која отежава организовање наставе, посебно ваннаставних активности. Међутим, то никад није негативно утицало на амбиције ученика и додатно ангажовање наставника око постизања ванредно добрих резултата.

Деца сваке године успешно полажу пријемне испите за средњу школу. Одлични ђаци ове школе, настављају свој марљиви рад у средњој школи, тако да су и тамо одлични у успеху и владању и права покретачка снага свог колектива.