Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

Културни центар Пећинци

тел: 022/2436-237 i 022/2436-766
e-mail: kulturnicentarpecinci@gmail.com
web: http://www.kcpecinci.rs/

Скупштина општине Пећинци је тачно пре 30 година основала Дом културе Пећинци "Пећиначко партијско саветовање”, да би данас ова установа носила назив Културни центар „Пећинци”. Кроз све ове године, делатности и активности којима се Културни центар бави, мање више су остале исте.

Делатност Културног центра усмерена је на културно-уметничку, образовну, приказивачку и галеријску активност. Ово усмерење се пре свега огледа у раду са децом школског узраста и омладином у оквиру уметничког аматеризма.

Кроз дугогодишњи рад Културни центар је нарочито развио и унапредио следеће секције:

  • Драмска секција - рад се одвија у две групе: у једној су чланови млађег узраста, а у другој су средњошколци и одрасли. Од оснивања до данас, драмска секција је имала запажене резултате, а нарочито у неколико последњих година када је створен завидан глумачки кадар у обе групе.
  • Музичка секција је годинама била препознатљива по раду тамбурашког оркестра који је на многим такмичењима и концертима одушевљавао публику. Кроз рад ове секције деца развијају љубав према музици, уче се разумевању музике као и музичком изражавању и интерпретацији на клавиру и хармоници. Својим постојањем и радом секција испуњава један од циљева оваквог вида аматеризма-одгајају се аматери и публика са оформљеним музичким укусом, те се на тај начин, подиже ниво музичке а и опште културе у нашој средини.

    Културни центар Пећинци већ трећу годину за редом организује "Мини–Тини Фест” са уметничким директором Јованом Адамовим и водитељем Мињом Суботом, са децом узраста до осмог разреда.

  • Фолклорна секција годинама окупља највећи број чланова од најмлађих до ветерана. Кроз дугогодишњи рад су створене нераскидиве културне везе и пријатељства са културним центрима и фолклорно-уметничким друштвима из наше земље и иностранства. Фолклорна секција је својим наступима увек одушевљавала публику која је знала да цени њихово ангажовање и труд.
  • Литерарна секција као најмлађа по стажу ни по чему не заостаје од предходних, јер је веома брзо окупила младе таленте за писану реч. Ова млађарија (ученици до осмог разреда основне школе) је за предходне три године добила десетак награда за своје писање учествујући на престижним фестивалима и конкурсима као што су: "Невенов фестивал" у Банатском селу, "Дечји песнички маратхон" у Суботици, "Фестивал хумора" у Лазаревцу и други.

Ова установа организује и литерарни конкурс под називом "На крилима маште” за поезију и прозу и ликовни конкурс са слободним темама и техникама рада.