Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 16. Октобар 2020.

Почела обнова после 76 година

Повратак

Почела обнова после 76 година
Почела обнова после 76 година

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић обишао је радове на обнови храма Светог Духа у Купинову, најмлађе од три православне цркве у овом насељу. Он је том приликом нагласио да је пећинака локална самоуправа, по препоруци епископа сремског Василија, усмерила средства из буџета намењена верским заједницама управо у обнову овог храма.

„Православни храмови су део наше вере и традиције, али и изузетно значајни културно-историјски споменици. Важно је да их чувамо и обнављамо и због тога Општина Пећинци помаже обнову и уређење храмова на својој територији“ – поручио је Ђокић.

Црква Светог Духа изграђена је половином 19. века, а тешко оштећена крајем Другог светског рата, 1944. године, када су немачки окупатори минирали торањ храма. По речима месног пароха јереја Предрага Михајловића, сама обнова почела је 11. августа ове године, али су припремни радови за обнову храма вршени у претходне три године.

„Наш план је да подигнемо кров или макар свод храма до Божића, и да после 76 година дочекамо да славимо Божић у овој цркви, како доликује овако великом Саборном храму Доњег Срема. Велику помоћ у овој обнови имамо од Његовог преосвештенства епископа сремског Василија, архијерејског намесника пећиначког јереја Бојана Мијановића, Општине Пећинци, дародаваца и мештана Купинова, који су помажући обнову себе уградили у ову светињу“ – рекао нам је отац Предраг.

Календар

Кликните на означено поље за детаље