Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 22. Фебруар 2021.

Алкохол и даље најчешћи узрок саобраћајних незгода

Повратак

Алкохол и даље најчешћи узрок саобраћајних незгода
Алкохол и даље најчешћи узрок саобраћајних незгода

На седници Општинског већа општине Пећинци, одржаној 19. фебруара, већници су дали позитивно мишљење на Извештај о стању безбедности саобраћаја на територији општине Пећинци за период до 01.07.2020. до 31.12.2020. године. Како је изјавио председник општинског Савета за безбедност саобраћаја Милан Степановић, сви параметри показују да је у наведеном периоду знатно побољшана безбедност у саобраћају у односу на исти период 2019. године.

„Оно чиме смо посебно задовољни је чињеница да у периоду од јула до децембра прошле године нисмо имали ниједно погинуло лице у саобраћају, а већ годинама немамо ниједно дете настрадало у саобраћају. Поред тога, укупан број саобраћајних незгода на нашим путевима је смањен са 32 у другој половини 2019. године, на 28 у другој половини 2020. године, као и број саобраћајних несрећа са повређеним лицима који је смањен са 22 на 13. Значајно је смањен број незгода са теже и лакше повређеним лицима“ – рекао нам је Степановић и констатовао да су, нажалост, и даље најчешћи узроци саобраћајних незгода вожња под дејством алкохола и непоштовање саобраћајних прописа, пре свега непоштовање права првенства пролаза.

Ипак, како је рекао, и на том пољу има позитивних помака. Број саобраћајних несрећа изазваних вожњом под дејством алкохола је значајно смањен, а и број возача искључених из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању је смањен са 80 на 44.

„Све то показује да су едукације које смо организовали у сарадњи са републичком Агенцијом за безбедност саобраћаја, као и превентивне акције које смо реализовали у сарадњи са Полицијском станицом Пећинци, уродиле плодом и подигле свест грађана о значају безбедног понашања у саобраћају на виши ниво. Најбољи пример тога је податак да нисмо имали ниједну саобраћајну незгоду у којој су учествовали бициклисти или возачи пољопривредне механизације, а то су управо категорије учесника у саобраћају на чијој едукацији смо у претходном периоду доста радили“ – закључује Степановић.

Већници су дали позитивно мишљење и на Извештај о реализованим активностима Савета за безбедност саобраћаја на општинским путевима и улицама у насељеним местима општине Пећинци за 2020. годину.

Календар

Кликните на означено поље за детаље